DESPRE ANVELOPE IN GENERAL


Pentru ca de ele depinde siguranta dumneavoastra, anvelopelor trebuie sa li se acorde atentie sporita indiferent de anotimp.

 

Cum sa fiti siguri ca anvelopele dumneavoastra sunt in stare buna?

1. Asigurati-va ca aveti o presiune a aerului corecta in anvelope.

Verificati presiunea anvelopelor (inclusiv pentru roata de rezerva) la fiecare doua saptamani.

O presiune a aerului prea ridicata reduce performantele la franare ale anvelopelor dumneavoastra deoarece diminueaza suprafata de contact a anvelopei cu carosabilul. O presiune a aerului prea scazuta are un impact negativ asupra conducerii autovehiculului si asupra stabilitatii la franare. Presiunea ar trebui verificata la fiecare doua saptamani atunci cand anvelopele sunt reci, iar, daca este necesar, aceasta trebuie corectata. Presiunea recomandata de constructorul autovehiculului dumneavoastra poate fi gasita in manualul masinii sau chiar pe autovehicul.

 

2. Inspectati starea anvelopelor la intervale regulate.

Examinati anvelopele la intervale regulate si asigurati-va ca nu au aparut avarii in peretii laterali sau in carcasa. Daca suspectati existenta vreunei deteriorari, anvelopa trebuie inspectata imediat de catre un service profesionist de anvelope.

Imbatranirea cauciucului este un proces natural, parametrii de elasticitate si aderenta modificandu-se de-a lungul timpului. Anvelopele a caror vechime depaseste 5 ani trebuie verificate de un expert.


3. O depozitare corecta este un mod important de a prelungi durata de viata a anvelopei.

Asigurati-va ca anvelopele sunt depozitate la temperatura scazuta intr-o camera uscata si intunecoasa. Cereti sfaturi furnizorului dumneavoastra pentru depozitarea corecta a anvelopelor.


4. Fiecare milimetru conteaza cand vine vorba de siguranta dvs.

Sofati intotdeauna avand o adancime suficienta a caii de rulare.

Adancimea profilului este un element extrem de important pentru siguranta dumneavoastra. O adancime corecta a caii de rulare ofera o siguranta sporita atunci cand franati si reduce riscul de acvaplanare. Din acest motiv se recomanda ca adancimea caii de rulare sa fie verificata cu regularitate.

Pentru siguranta dumneavoastra recomandam inlocuirea anvelopelor de vara cand adancimea caii de rulare este de 3 mm.

Deoarece adancimea profilului caii de rulare este determinanta pentru performantele anvelopelor de iarna, se recomanda schimbarea acestora la o adancime a profilului de 4 mm.

Adancimea minima legala a profilului anvelopei este de 1,6 mm in Europa. Totusi, expertii au convenit: cand adancimea profilului caii de rulare a unei anvelope scade sub 4 mm performantele sale pe timp de iarna se diminueaza semnificativ.

Acest lucru inseamna ca, in conditii de vreme rece, exista un risc mai ridicat de producere a accidentelor. Cu cat profilul este mai putin adanc, cu atat distanta de franare este mai mare. La inceputul fiecarui sezon rece, verificati cu atentie anvelopele de iarna.

 

 
5. O importanta aparte o are si compozitia anvelopei.

Anumiti producatori utilizeaza cele mai moderne tehnici de productie a pneurilor, care le confera acestora un comportament mai adecvat in functie de conditiile atmosferice. Pentru a conferi rezistenta la acvaplanare si o mai buna tractiune pe carosabil alunecos sau acoperit cu zapada, majoritatea constructorilor de anvelope utilizeaza acum compusi speciali pe baza de siliciu.

 

 

Anvelope ieftine vs anvelope premium

 

Un pneu de calitate este de cele mai multe ori mai economica decat o anvelopa ieftina.

Anvelope ieftine, o oferta buna, anvelope cu pret redus - toate aceste promisiuni suna bine pentru un conducator auto care are nevoie de anvelope noi, de vara sau iarna. Totusi, dupa achizitionare, anvelopele ieftine pot genera costuri mult mai mari decat daca s-ar fi achizitionat anvelope premium.

La suprafata, un pneu ieftin poate arata asemenea omologilor premium. Cu toate acestea, profilul benzii de rulare este doar una dintre proprietatile anvelopei. Solutiile oferite de structura multi-strat si compusii de cauciuc au un impact decisiv asupra performantei, durabilitatatii si rezistentei la rulare. Pe cale de consecinta, o anvelopa cu o durata de viata mai mare si cu un coeficient redus de rezistenta la rulare se dovedeste a fi o alegere economica in comparatie cu o anvelopa ieftina.

 

De cele mai multe ori, anvelopele ieftine au o durata de viata scazuta.

Pentru a evita costurile neprevizionate, ar trebui sa verificati si sa comparati cu atentie anvelopele cu preturi reduse. Sunt de asemenea oferte promotionale si pentru anvelopele de calitate. De exemplu, modelele mai vechi de anvelope, care sunt sigure si performante, pot fi obiectul unor promotii speciale. Majoritatea castigatorilor in teste sunt anvelopele producatorilor recunoscuti pentru inalta calitate a produselor lor, care se pozitioneaza in top nu doar din punct de vedere tehnologic cat si din punct de vedere al raportului calitate-pret.

De cele mai multe ori, o anvelopa premium are o durata de viata mai mare decat o anvelopa ieftina, datorita calitatii ridicate a materialelor folosite pentru fabricare, cat si solutiilor structurale. Compozitia cauciucului difera in functie de aplicabilitatea anvelopei si viteza pentru care este poriectata. Compusii duri pot fi durabili, insa afecteaza propietatile sofatului. Compusii mai moi ai benzii de rulare s-au dovedit a fi mai siguri pe suprafete de drum ud sau inghetat.

In general, se poate sustine ca anvelopele premium dispun de un echilibru optim in privinta sigurantei si durabilitatii, echilibru bazat pe teste amanuntite si procese de fabricatie. O anvelopa premium, de vara sau de iarna, isi va pastra proprietatile si va fi o alternativa sigura pe durata mai multor sezoane decat o anvelopa ieftina. Aceasta are un impact direct asupra costurilor legate de condus.


Anvelope agricole economice vs. anvelope agricole premium

 

Piata din Romania este invadata de anvelope agricole din toate categorile de calitate, clasa buget(ieftina), clasa medie si premium.

 

Utilajele agricole sunt echipate cu anvelope agricole agreate de fiecare producator in parte.

Unele utilaje agricole sunt echipate cu anvelope agricole diagonale(ne referim aici la anvelopele implement care echipeaza accesoriile pentru tractoare, unele remorci agricole, cat si unele tractoare echipate cu motoare de putere mica, sub 80 CP).

Alte utilaje agricole sunt echipate cu anvelope agricole radiale(tractoare echipate cu motoare de putere peste 100 CP, combine, utilaje autopropulsate, etc)

 

In momentul de fata tendinta de utilizare a anvelopelor radiale in prima echipare este in crestere datorita performantelor superioare pe care acestea le ofera.

 

Performantele anvelopelor agricole radiale  sunt direct proportionale cu categoria de calitate a anvelopei.

 

Prin performantele pneurilor agricole intelegem capacitate de incarcare a anvelopei, durata de viata, compactarea redusa a solului, cat si manevrabilitate si confort.

 

De exemplu, nu poti utiliza pentru un tractor de 350 CP decat o anvelopa premium!

Aceasta anvelopa premium justifica pretul prin faptul ca are o durata de viata ridicata, are o buna tractiune- deci consum redus de combustibil,  lucreaza la o presiune joasa(max. 1 bar)-deci nu compacteaza solul si implicit are buna manevrabilitate si confort pentru operator.